Ден до връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Ще се осъществи ли ротацията или ще се изправим пред нови

...
 Ден до връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Ще се осъществи ли ротацията или ще се изправим пред нови
Коментари Харесай

Ще постигнат ли консенсус партньорите в управлението? Коментират Иво Беров и проф. Румяна Коларова

 Ден до връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление. Ще се осъществи ли ротацията или ще се изправим пред нови избори за парламент? 

Според журналиста Иво Беров, преговорите ще завършат сполучливо. А по думите на социолога проф. Румяна Коларова, в случай че това се случи, са нужни промени начина на  управление. 

Съдбата на кабинета става ясна в понеделник. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предходната седмица. 

Тогава президентът Радев връчва досието с първия изследователски мандат на ГЕРБ-СДС. Още с идването на " Дондуков " 2 ще стане ясно ще се надигнем ли пред поредни избори за парламент. Според журналиста Иво Беров ротацията ще се реализира. 

 „ Партиите си вършат сметка с кого биха могли да ръководят в идващия парламент. Няма смисъл да правиш избори, ако намериш съюзници, с които да управляваш “, показва Иво Беров. 

А мненията за възможните коалиции при евентуален предсрочен вот са разнопосочни. 

„ ППДБ си отрязаха пътя към социалистическата партия , до момента в който при ГЕРБ не е по този начин - примерно с „ Възраждане “, с Има Такъв Народ “, счита той.

 „ Бойко Борисов каза - в случай че не осъществим, отиваме на избори, което значи, че той изобщо не планува опити за различен тип партньорства “, сподели Румяна Коларова. 

Като мъчно предвидими определи действията на ДПС в политическата сглобка журналистът. 

 
Движение за права и свободи като партия не поддържа ли Кирил Петков поради своята стратегия?
Иво Беров
Декларацията на Движение за права и свободи е, че не желаят да имат министри. При съставянето на кабинета присъединяване на Движение за права и свободи е въпрос на допустимост.
Румяна Коларова

По думите на проф. Коларова, в случай че ротацията се осъществи периодът на ръководство би трябвало да е по-дълъг, а съставът на Министерския съвет да не е закрепен. 

Ако договарянията между ГЕРБ-СДС и ПП-ПБ преминат сполучливо, новото правителство може да бъде гласувано от НС още в сряда.  

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР